Uitnodiging BeeCare Amsterdam Symposium 2014: De binnenstad als natuurreservaat

BeeCare Amsterdam©Carol Poye

Ooit gehoord van een natuurreservaat in de binnenstad? Indien je benieuwd bent naar wat er allemaal mogelijk is, kom dan op 4 april 2014 naar het BeeCare Amsterdam Symposium!

Deskundigen met expertise uit verschillende vakgebieden spreken daar over het transformeren van een stadswijk tot een natuurreservaat. Wat zijn de voor- en nadelen?
Welke hindernissen moeten er worden genomen? Tijdens het symposium gaan beleidsmakers, wetenschappers, bijenactivisten, woningcorporaties en burgers met elkaar hierover in gesprek.

 

Gastsprekers:

Jolanda Maas, Socioloog, Vrije Universiteit, Amsterdam
Jeroen v. d. Sluijs, Universitair Hoofddocent Nieuwe Risico’s, Universiteit Utrecht
Remco Daalder, Stadsecoloog, PlanAmsterdam (DRO Amsterdam)
Tetje Falentijn, Landschap Noord-Holland (Moderator)

 

Muzikale omlijsting: Cato Fluitsma

 

De afgelopen tien jaar neemt de wereldwijde bijensterfte (ColonyCollapse Disorder, ook wel CCD genoemd) steeds verder toe. Het bedrijfsleven en wetenschappelijke instellingen zijn er tot dusver niet in geslaagd met een werkbare oplossing te komen om dit een halt toe te roepen. Volgens onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek biedt op dit moment de stad een veel beter leefklimaat aan bestuivende insecten, dan het platteland. Dit heeft met verschillende factoren te maken, variërend van de monocultuur die bij agrarische bedrijven overheerst, tot vervuiling van het oppervlaktewater.

 

Al deze observaties vormden de aanleiding tot het BeeCare Amsterdam project, dat bij wijze van praktijkonderzoek een ‘microklimaat’ voor bestuivers wil gaan creëren. Hiervoor zullen wij de Amsterdamse stadswijk de Staatsliedenbuurt tot officieel reservaat voor bijen uitroepen en er zal een zogenaamde Bijen-Beschermingszone van worden gemaakt. Een Bijen-Beschermingszone is een toevluchtsoord voor bijen, waar zij met alle mogelijke middelen worden verwelkomd. Dit betekent ondermeer: er voor zorgen dat er het hele jaar door een duurzame voedselvoorraad voorhanden is, het strategisch plaatsten van nestgebieden voor solitaire bijensoorten en het afschaffen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen als neonicotinoïden. Maar ook: op weloverwogen wijze imkeren zonder chemische bestrijding van de varroamijt, het voeren van campagnes en voorlichting geven aan buurtbewoners, onder het motto ?Wat goed is voor de bijen, is ook goed voor de mens!?.

 

BeeCare Amsterdam biedt handvatten waarmee bewoners op eenvoudige wijze hun buurt kunnen vergroenen. Dit bevordert de sociale cohesie, heeft een positief effect op de gezondheid van buurtbewoners, kan criminaliteit helpen verminderen en moet op den duur zelfstandig verder uitgroeien.

 

Wat weerhoudt ons er nu nog van een raamwerk op te zetten waarmee officiële Bijen-Beschermingszones kunnen worden opgericht? Het doel van het symposium is om de aftrap te geven voor een nieuw erkend keurmerk. Dit keurmerk bestaat nog niet officieel, maar 75 jaar geleden waren er ook nog geen officiële natuurreservaten. Dit veranderde toen mensen begonnen in te zien dat met het verlies van natuurgebieden uiteindelijk de hele biodiversiteit verloren gaat.

 

Ons praktijkonderzoek, dat in Amsterdam plaatsvindt, wordt samengevat in een onderzoekspublicatie die omschrijft welke problemen wij gaandeweg zijn tegengekomen, evenals een gedetailleerd actieplan om deze op te lossen. De bedoeling is om dit zowel lokaal, als landelijk en internationaal te verspreiden, om hiermee de transformatie van andere Europese stadswijken tot ecologische hotspots te stimuleren.

 

In 1901 schreef Maurice Maeterlinck in ‘Het Leven Der Bijen’ al: “Als de bij van de aardbodem zou verdwijnen, zou de mens nog maar vier jaar te leven hebben”. Een wereld zonder bijen betekent een wereld zonder voedsel want ongeveer een derde van ‘s werelds voedselvoorraad is afhankelijk van bestuiving door bijen.

 

BeeCare Amsterdam Symposium 2014 “De Binnenstad Als Natuurreservaat!”
Locatie: Zaal 100, De Wittenstraat 100, 1052 BA Amsterdam
Datum: Vrijdag 4 April 2014
Aanvang 19:00 [Nederlands gesproken & GRATIS entree]
Aanmelden: BeeCare@blindpainters.org

 

Met vriendelijke groet,

Carol Poyé

Beecare
Postbus 1136
1000 BC Amsterdam
Telefoon: 020 419 49 49
Website:  www.blindpainters.org/beecare
Facebook: www.facebook.com/BeeCareAmsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.