Twee zomerfilms op Sloterdijkermeer

 

20 juli aanvang 16:00 uur

The Cement Garden / De cementen tuin (105 min.)

Regie: Andrew Birkin, naar het gelijknamige boek van Ian McEwan (1993)

 

FCD358_Cement_Garden_DVD.inddEen gezin met vier kinderen woont in een afgelegen huis. De vader heeft hartproblemen en kan niet meer in de tuin werken; daarom besluit hij die tuin helemaal met cement te bedekken. Nog voor dit is voltooid, sterft hij aan een hartinfarct.

De moeder wordt hierna ziek. De tienerkinderen Julie en Jack moeten voor haar en hun jongere broertje en zusje zorgen. Wanneer ook de moeder sterft, besluiten zij niemand hierover in te lichten omdat ze bang zijn uit elkaar gehaald te worden. Ze begraven het lijk onder het cement dat nog in de kelder ligt…

 

De leesclub van ons tuinpark las dit boek vorig seizoen. Birkin kreeg indertijd voor de film een Zilveren Beer voor Beste Regisseur op het Filmfestival van Berlijn.

 

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­


 

17 augustus aanvang 16:00 uur

More Than Honey / Meer dan honing (95 min.)

Regie: Markus Imhoof, Zwitserland/Oostenrijk/Duitsland, 2012

 

more-than-honey-poster-de-fr-itAls kind genoot regisseur Marcus Imhoof, telg uit een imkergeslacht, van het gezoem van de bijen. Zijn grootvader legde hem uit dat de bloemen seks hadden via de bijen, en via hen hun nageslacht kregen. Nu gaat het slecht met de bij en onderzoekt Imhoof waar dit aan ligt. Hij begint in de Zwitserse Alpen, waar een bijenhouder van de oude stempel tevergeefs probeert vermenging van soorten te voorkomen. Of dit het sterven of soms geheel verdwijnen van complete bijenvolken veroorzaakt is niet duidelijk. Op vier continenten (Europa, Amerika, Azië en Australië) wordt vervolgens gekeken hoe bijen tegenwoordig gehouden worden, wat de oorzaak kan zijn van de problemen en hoe die kunnen worden opgelost. Imkers grijpen voortdurend in de natuurlijke gang van zaken in, zo leert de kijker, bijvoorbeeld om meer koninginnen te kweken. Toch deed Imhoofs opa dat ook al…

Fascinerend is dat door het gebruik van nieuwe filmtechnieken het gedrag van de bij van heel dichtbij en zelfs van binnen de bijenkorf is te volgen. Er zijn bijvoorbeeld close-up opnamen van een koningin die in de lucht wordt bevrucht, maar ook van een bij die bijna wordt geveld als de bloem waarin hij zit wordt besproeid met pesticiden.

 

 

De films beginnen op zondagmiddag 20 juli en 17 augustus om 16:00 uur en zijn gratis toegankelijk voor iedereen. Ook voor niet-tuinders.

In het clubhuis van volkstuinpark Sloterdijkermeer, Sloterdijkerweg 20 (aan het eind/ofwel begin van het Westerpark)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.