Tuinkeuringen 2017

Bericht van de Bond van Volkstuinders

Jettie en Shreyas met hondje Guus op tuinkeuring.

Dit jaar is besloten om de oude tuinkeuringen, zoals de Bond honderd jaar geleden deed, weer nieuw leven in te blazen. Hiervoor hebben zich een aantal mensen (Jettie, Marianne, Shreyas en Bert) bereid verklaard om deze tuinkeuringen te doen en in twee-tallen alle tuinparken te keuren. We verdeelden de tuinparken en deden er 3 per dag. De meeste tuinparken zijn bezocht in juni en we hadden het geluk dat we prachtig weer hebben gehad. Dat was natuurlijk ook een groot voordeel voor de tuinparken omdat je alles op z’n mooist kunt zien. Het was heel plezierig om overal rond te kijken en te speuren naar hoe de tuinparken de ideeen over het natuurlijk tuinieren vorm gaven.

Tijdens het rondlopen hadden we een lijst waarmee punten gaven met in ons achterhoofd hoe de tuinparken aantrekkelijk zijn voor de omgeving en ook een bijdrage leveren aan de stad als natuurrijke gebieden waar het prettig is om rond te lopen. Waar we punten voor gaven was bijvoorbeeld ‘hoe ziet de entree eruit? Was deze uitnodigend om naar binnen te lopen en lukte het om de noodzakelijke hekken te camoufleren. Daarnaast keken we ook naar de oevers van de sloten ‘was de beschoeiing laag genoeg en konden de jonge eendjes op de kant klimmen, of waren er eendetrapjes’. Worden de tuinders gestimuleerd om regenwater of slootwater te gebruiken zodat het kostbare drinkwater niet gebruikt wordt om de tuin te besproeien.

 

Verder hebben we gekeken naar de beplanting op de tuin, is er voldoende variatie en zijn er voldoende bloemen voor de insecten, is er een gemeenschappelijke composthoop en is er aandacht voor insectenhotels en stapelmuurtjes. Als alle punten nagelopen zijn krijg je een totaalplaatje van het tuincomplex en kun je een eindcijfer geven.

 

Eind augustus gaan we samen besluiten welke rangorde de tuinparken krijgen en deze rangorde wordt bekend gemaakt op 3 september 1917 tijdens een feestelijke middag op Tuinpark Dijkzicht.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.