Ok, Zonnehoekers, deze post liet even op zich wachten en daarom meteen maar 2 recepten voor Snoeisoepen numero 2 en 3; Pompoen (moet je doen, zo aan het eind van het seizoen) en Tomaat (uit de oven).
Men vroeg mij naar aanleiding van de eerste Snoeisoep: hoeveel water doe je erbij. Tja, goede vraag… Ik maakte de soepen voor een grote groep, dus daar gingen wel wat liters water bij. Ik maak voor mijn gezin van 4 meestal een pan van een liter of 4 of 5 voor 2 dagen (lekker om mee te nemen naar je werk als lunch!!). Daar gaat dus water bij tot aan het 5 liter streepje, haha. Wel handig, zo’n pan… En 3 groentenbouillonblokjes erbij. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaaq. Proeven en proberen, blijft toch mijn advies. En dat herhalen…. Enfin. Nu dan eerst -zo op het randje van het winterseizoen, en omdat maart toch zijn staart (en ook zijn kop) roert- de Pompoensoep.
Ingrediënten:
Olijfolie
2 winterwortels
1 ui
3 tenen knoflook
1 pompoen
Specerijen
3 kardemomzaadjes
1 tl komijnzaadjes
1,5 tl korianderzaadjes
1 tl mosterdzaadjes
2 laurierblaadjes
Peper(korrels) of chilipoeder naar smaak
(Groenten) bouillonblokjes, ook naar smaak
Bereiding:
Was de pompoen, snijd eventueel lelijke stukken van de schil. Halveer en haal de zaden eruit. Snijd de pompoen in blokken. Schillen is niet nodig, want de soep wordt gepureerd en pompoen met schil geeft meer smaak. Ik gebruikte voor deze soep zo’n leuke oranje Hokaido pompoen. Maar probeer het vooral met andere soorten (en laat weten hoe dat smaakt!).
Was de winterwortels en snijd in plakken. Snij de ui grof in stukken. Pel de knoflook. Doe olie in een soeppan. Voeg de specerijen toe en laat even bakken op niet te hoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en laat even bakken. Daarna de winterwortel. Als alles lekker aan het bakken is, en de heerlijke geuren komen los, voeg je de pompoen toe. Ook dat even aanbakken op hoog vuur. Daarna vuur temperen, een kopje water toevoegen en met deksel op de pan laten sudderen tot de pompoen zacht is. Af en toe roeren, en checken of het niet aanbrandt! Voeg eventueel nog wat water toe, als het teveel verdampt. Daarna voeg je meer water toe en de bouillonblokjes (naar smaak) en brengt dat aan de kook. Als het kookt klein zetten en nog zeker een half uur door laten koken. Pureren met de staafmixer. Daarna door een grote zeef halen om alle specerijen eruit te zeven.
Opdienen met bijvoorbeeld Pide (Turks brood) of Naan (recept volgt!)
Snoeisoep 3: Tomatensoep uit de oven
Tomatensoep kan erg tomaterig smaken. Een beetje zeurderig (nee, geen spelfout). En dus moet je bij deze soep vooral goed proeven en hem naar je eigen smaak maken (desnoods met een schepje suiker…). Ik vind dat het enorm scheelt als je de tomaten eerst in de oven doet. Dan komt de smaak van geroosterde tomaat ook in de soep en dan is ‘ie al meteen minder zeurderig. De balsamico helpt daar ook nog een handje bij. En als je echt los wilt gaan, probeer dan eens een scheutje rode wijn, joh. Je weet nooit wat voor spannends dat oplevert…
Ingrediënten:
Ongeveer een halve kilo diverse tomaten (gewone, vlees, roma, cherry, snoep… verzin het maar), minder kan, meer mag, afhankelijk van het aantal litertjes dat je wilt maken.
1 ui
3 tenen knoflook
Halve puntpaprika (of een hele, als je wilt)
Olijfolie
Balsamico azijn
Peperkorrels of chilipeper naar smaak
Groentenbouillonblokjes, naar smaak
Kruiden
Bosje Oregano
Bosje Tijm
Laurierblad
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 200°C (= elektrisch. Gasoven op 4, hetelucht op 180°C) (zeggen ze op internet). Tomaten wassen en halveren (overdwars). Kleine tomaten heel laten. De helft van de oregano en tijm wassen en klein snijden. Bakplaat met een beetje olie invetten. Kneus een teen knoflook en smeer daar de bakplaat mee in. En snij dan die teen in stukjes en verdeel over de bakplaat. Tomaten op de bakplaat leggen met de opgesneden kant naar boven. Kleine tomaatjes ertussen leggen. Oregano-tijm er overheen doen. Sprenkel wat olie over de tomaten. Zet in de oven voor ongeveer 20-30 minuten (je merkt zelf wel als het lekker gaat ruiken als je de oven openmaakt).
Ondertussen: pel en snijd de ui grof in stukken en pel de knoflook. Haal de zaden en lijsten uit de paprika en snijd in stukken. Doe olijfolie in een soeppan en voeg de ui, knoflook en paprika toe. Even aanbakken en daarna het vuur laag. Laat lekker sudderen. Voeg de andere helft van de kruiden toe.
Doe dan de tomaten, inclusief het vocht van de bakplaat in de soeppan. Laat ten minste 15 minuten lekker doorsudderen. Voeg water bij naar wens en bouillonblokjes naar smaak. Breng aan de kook. Als het kookt, voeg een scheut balsamico toe (check voor smaak, begin beter met een kleine scheut en voeg later meer toe, in plaats van meteen een halve fles erin te mikken). Laat nog ca. 30-45 minuten doorkoken op laag vuur. Pureren en door een grote zeef halen om de velletjes en kruiden eruit te zeven.
Tip: maak er zelf focaccia bij! Lekker!! (recept volgt)
Als je wilt kun je wat room of crème fraîche toevoegen voor een tomaten-crèmesoep. Ook dit maakt de soep wat milder. Crème fraîche kun je het beste met een garde door de soep kloppen. Dan krijg je geen korreltjes. Of je garneert de soep met een dot mascarpone bij het opdienen. Of met basilicumblaadjes.
Succes en vooral: eet smakelijk!!
Groeten van Pasha
Dankje, lekker!