Snoeien doet groeien

IMG_5901

Wie laatst op het tuinpark is geweest zal de verandering in de border bij het toilethok zijn opgevallen. Sterker nog, ik hoop dat niemand een hartverzakking heeft opgelopen.

 

Afgelopen herfst kwam Grada met het idee deze border eens aan te pakken. Dat was hard nodig. De border was verworden tot een brij van hakhout, hoog opgeschoten aanwaaiers zoals kornoelje, meidoorn en vlier. Van het een kwam het ander en na het verwijderen van het opschot bleek geen enkele struik nog in vorm te zijn. Dus hebben we alles bij de grond afgesnoeid. Het resultaat is op het eerste gezicht een kaalslag maar ook een totaal nieuw effect van licht en ruimte. De drie prachtige berken die weer volledig tot hun recht komen, de doorkijk naar de dijk.

De bedoeling is de vrijgekomen ruimte op te vullen met  bolletjes zoals sneeuwklokjes, skilla’s en narcissen. Bodembedekkers zoals longkruid, maagdenpalm, vrouwenmantel, kruipend zenegroen, eigenlijk al die inheemse planten die in je eigen tuin zo kunnen woekeren en die ik zonder pardon op de composthoop gooi.

 

Maar nu dus niet meer. Kijk van het voorjaar in je tuin wat geschikt zou zijn en lever het aan bij Grada (tuin 32 ) of Hanneke (tuin 66) . In het verleden is er al het nodige ingezet. We zijn erg benieuwd  wat het resultaat dit voorjaar zal zijn, hopelijk een aangename verrassing. En verder moet de tijd haar werk maar doen. Wordt vervolgd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.