Reuze handig, zo’n rijtje snijandijvie. Lekker dik zaaien en na enkele weken kun je gaan snijden. Het groeit direct weer aan dus na 2 weken heb je weer een portie. Het is zachter dan kropandijvie, heeft hetzelfde bittertje maar mist het knapperige gebleekte van een krop. Nou ja, goed wassen en dan heel fijn snijden en in een kom of schaal doen. Roer de hete bagna cauda goed door en lepel deze royaal over de andijvie. Dek af met aluminiumfolie en laat 10 minuten staan. Inmiddels koken de aardappelen. Kruimig of nieuw dat maakt niet uit. Gebruik de rest van de bagna cauda om de aardappels in te dopen. Heerlijk! Zo lekker dat de schaal al leeg was toen de foto nog gemaakt moest worden. Twee weken daarna hebben we het nog eens dunnetjes overgedaan met een mooie krop uit de tuin van Grada.
Bagna coada: een recept uit de Piemonte dat letterlijk warm bad betekent. Er zijn vele versies in omloop, ook met room maar deze is het simpelst. Verhit gelijke delen olijfolie en boter, met daaraan toegevoegd fijngesneden knoflook en ansjovis. Ik heb dit recept uit “de salade moestuin” van Joy Larkcom. Tegenwoordig schrijft iedere 3- sterren kok een boek over zgn. wilde groenten, kruiden en salades maar Joy was toch een van de eerste die zich daar mee bezighield. Een aanrader voor iedereen die een moestuin wil beginnen.
Ingredienten:
andijvie en aardappelen voor 2 personen
100 ml olijfolie
100 gr boter
5 ansjovisjes
5 knoflooktenen