Ratten en Zonnehoek

foto: Zeynel Cebeci

Kan er iets gedaan worden aan de ratten op Zonnehoek? Dat gaat helaas niet lukken. Zonnehoek is namelijk de ideale woonomgeving voor ratten. Bovendien zijn er niet alleen op Zonnehoek maar in heel Amsterdam veel ratten.

In het Parool is op 22 oktober jl. een overzichtsartikel verschenen dat het probleem en de mogelijkheden bespreekt. In huis bestrijden kan, maar op een locatie als Zonnehoek lukt dat niet. We zorgen met onze tuinen en het groen voor de ideale woonomgeving voor ratten. Verdelgen kan niet zonder ook aan vogels en zoogdieren (zoals nuttige egels) schade toe te brengen. Levend vangen en afvoeren is dweilen met de kraan open door de vele ratten in de wijde omgeving.

Het Paroolartikel vat het als volgt samen: “We zullen moeten accepteren dat ratten erbij horen. Want we willen ook graag in een groene stad leven. Ons acceptatieniveau is scheefgegroeid. De rat heeft een erg slecht imago. Dat komt vooral door die lange zwarte staart. Die ziet er nu eenmaal niet uit als die van een eekhoorn.”

We zullen dus ook moeten leven met het kleine risico dat ratten met zich mee brengen: de ziekte van Weil. Het RIVM geeft adviezen voor mensen die in met urine/uitwerpselen van ratten in aanraking kunnen komen. Je kunt via beschadigde huid of slijmvliezen besmet worden met de ziekte van Weil. Om de kans op een besmetting te verkleinen is het advies om handschoenen te dragen en/of goed met zeep de handen te wassen.

Het artikel uit het Parool hangt in het clubhuis.
https://www.parool.nl/amsterdam/ratten-overspoelen-amsterdam-een-vuilcontainer-is-een-feestmaal~b2252925/

Namens het bestuur, 
Saar Muller

Reacties

  1. Iemand het telefoonnummer van de rattenvanger van Hamelen?? Ik vind het toch wel heel jammer dat al mijn wintergroenten inmiddels al geoogst zijn door de ratten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.