Raapstelen

Raapstelen zijn de blaadjes van de meiraap. Dit jaar heb ik zaad van bladmoes. Wat het verschil is weet ik niet. Wel dat een zakje zaad spotgoedkoop is ( € 0,80 ) Lekker dik zaaien in februari dan is je 1e oogst in maart. De toepassingen zijn legio vooral in de Italiaanse keuken. Zelf ben ik opgevoed met  raapsteeltjesstamppot.  De rest van mijn leven heb ik het niet meer gegeten totdat ik mijn tuin kreeg. De schade is inmiddels ruimschoots ingehaald.

Pizza met worst en cime di rape.

Dit is een Napolitaans recept. Raapstelen heten hier friarelli. Het beleg is voor 1 pizzabodem. De combinatie met peper en worst is heerlijk. Helaas komt dit niet tot uiting op de foto……..Geloof ‘t maar.

Ingredienten:

flinke bos raapstelen
150 g. verse varkensworst (saucijs van de slager)
1 teentje knoflook
1 spaanse peper
olijfolie

Raapstelen wassen (nadat de harde stelen zijn verwijderd) en kleiner snijden. Bak de fijngehakte knoflook met de fijngesneden peper (zonder zaad) en de gerulde worst in de olie . Doe dan de raapstelen erbij. Voeg zout toe en laat het op een zacht pitje pruttelen. Maak de pizzabodem. Voor dit recept moet je eigenlijk zo’n dikke zuidelijke pizza maken.  Zelf hou ik meer van de dunne knapperige bodems. Je kunt om het nog lekkerder te maken  de bodem eerst bestrijken met een pittige tomatensaus. Knoflook ui en pepertje in de olie, een blik gepelde tometen erbij. Aanvullen met kruiden die je voorhanden hebt. Laurier, tijm, oregano en in de zomer natuurlijk bacilicum.

Spaghetti met raapstelen.

Ingredienten:

spaghetti (voor 2)
2 bosjes raapstelen
1 teentje knoflook
1 gedroogde spaanse peper
ansjovis uit blik (5 stuks)
olijfolie  
zout
parmezaanse kaas

Deze maaltijd  hebben we al heel vaak als lunch op de tuin gegeten. Als de raapstelentijd voorbij is kun je spinazie gebruiken. Dit is bijna nog lekkerder.
De fijngesneden knoflook en peper fruiten in flink veel olijfolie. Ansjovis fijnsnijden en toevoegen. Dan de gewassen en kleingesneden raapsteeltjes erbij  doen. Spagetti koken, afgieten en alles  mengen. Serveren met parmezaanse kaas.