Dit is een winterse variatie op de zomerse pesto van basilicum. Smaakt perfect met een zelfgemaakte pasta van durumtarwe en aardappel. Het pasta recept stond een tijdje geleden in het Parool. Samen wordt het een echt Hollanse winterkost in Italiaanse uitvoering. Zowel de pasta als pesto zijn prima in te vriezen, daar zijn de hoeveelheden ook naar.
Ingredienten voor de pesto:
4 teentjes knoflook
2 tl zeezout
100 g palm- of boerenkool (fijngesneden)
100 g hazelnoten
4 dl koudgeperste olijfolie
8 el geraspte parmezaanse kaas
versgemalen zwarte peper
Draai knoflook, zout, palmkool en hazelnoten in een keukenmachine tot een glad mengsel en meng daarna de olijfolie. kaas en peper erdoor.
ingredienten voor de pasta:
250 g kruimige aardappelen
500 g durumtarwe
100 ml water
zout
Doe de durumtarwe in een ruime kom. Schil en kook de aardappelen. Afgieten en droogstomen. Pureer warm. Voeg de gepureerde en warme aardappelen bij het meel met een snuf zout. Kneed goed door tot een kruimelig deeg. Bestrooi het keukenblad met wat overgehouden meel, leg daarop het deeg en voeg beetje bij beetje het water toe. Kneed tot het een elastisch deeg is geworden. Verdeel in 4 à 5 porties, verpak in plastic folie en laat een uur rusten in de koelkast. Draai dan met de pastamachine een iets dikkere spaghetti of een tagliatelle. Laat voor het koken de pasta een uurtje drogen over de leuning van je keukenstoel of wasrek, anders wordt het wel erg zacht. Verwarm de pesto in een wok en roer de inmiddels gekookte pasta er doorheen en serveer. Er kan eventueel nog wat parmezaanse kaas overheen.