Palmkool met tagliatelle

Palmkool, cavolo nero (net als boerenkool) is een groente die er in de receptenboeken maar bekaaid afkomt. Natuurlijk is een stamppotje altijd lekker maar als je meerdere keren kunt oogsten is variatie gewenst. Uit de Italiaanse keuken ken ik alleen de Toscaanse palmkoolsoep, een echte groentensoep met bonen maar geserveerd op (oud) brood en dat smaakt altijd zo zompig. Totdat ik in de 2e hands boekwinkel Fenix in de Frans Halsstraat het groentenboek van  Christel Rosenfeld  tegenkwam (en afrekende bij Zonnehoekster Anouk die daar werkzaam was). Daar staan 3 boerenkoolrecepten in waarvan we deze hebben uitgeprobeerd.

(voor 2 personen, de hoeveelheid groenten en pasta naar eigen smaak)

palm- of boerenkool
125 gr. creme freche
4 teenjes knoflook
2 sjalotten
1 gedroogde peper
vers geraspte parmezaanse kaas
tagliatelle
olijfolie
zout

De dikke nerven uit de koolbladeren verwijderen, de bladeren grof snijden, een paar minuten in gezouten  water blancheren en uit laten lekken. 3 Teentjes knoflook raspen en in de creme freche zacht laten koken.

Olie verwarmen in een pan en de sjalotten, peper en het laatste teentje knoflook fruiten. De palmkool toevoegen. Dan het room-knoflookmengsel erbij en goed mengen.  Op een matig vuur 5-10 min. laten sudderen. Lekker veel parmezaanse kaas toevoegen. Intussen de tagliatelle koken, afgieten en het groentenmengsel over de pasta doen.

Voorverwarmde borden op het kacheltje (heb ik thuis niet eens) en de kaarsjes aan. Dit keer geen zonsondergang, helaas…..