Ongehoord

Bericht van het bestuur

“Ongehoord”, voelen de tuinparken zich: de gemeente gaat de “Uitvoeringsstrategie Volkstuinparken” al vaststellen!

Deze zomer was een conceptversie gepubliceerd ( zie https://zonnehoekamsterdam.nl/zonnehoeken/archives/4950, op deze pagina staat ook een uitvoerige uitleg).

Meteen daarna is door veel instanties (waaronder Zonnehoek) en tuinders hierop ingesproken (zie ‘commentaar Zonnehoek op volkstuinenbeleid Amsterdam’),  maar in de oktober/november versie die nu voor ons ligt, is er helaas weinig aangepast.

Wel is er iets meer ruimte voor individuele invulling, wat voor Zonnehoek wel erg belangrijk is, omdat het geen standaard park is.

Op 9 december wordt de definitieve versie besproken in de raadscommissie RO. Daarna vindt vaststelling plaats in de Gemeenteraad.

 

In de media is al de nodige aandacht besteed aan de nieuwe versie (o.a. artikelen in het Parool, in de Telegraaf), met name aan de sterk verhoogde huur.

De huur is niet alleen aanzienlijk hoger dan de huidige huur, maar voor Zonnehoek (en de andere dagrecreatieve parken en nutstuinen) is de berekeningswijze erg nadelig.

In de huur zit een korting verwerkt omdat ’s winters de tuinen niet gebruikt worden, en er is een korting voor de parken die de tuinen ’s nachts niet mogen gebruiken.

Ook betalen deze parken via deze huur mee aan het realiseren van rioleringen op de nachtrecreatieve parken.  

 

De commissievergadering wordt vooraf gegaan door een speciale inspraakavond (https://amsterdam.raadsinformatie.nl/vergadering/790617/Inspreekavond%20%22Volkstuinen%22%2008-12-2020 , op deze site zijn ook alle stukken te vinden). 

Zonnehoek zal nogmaals inspreken op die 8e december en dan de hoogte van de huur voor dagrecreatief gebruik aankaarten.

 

Ook zal opheldering gevraagd worden over het fietspad dat door Zonnehoek zou moeten komen. Dit berust mogelijk op een fout in de plattegrond/kaarten (het gaat dan om het Zonnehoekspad dat langs onze tuinen loopt).

Voor de andere punten waarover deze zomer was ingesproken (de korte overgangstermijn bijvoorbeeld) zal gezamenlijk met andere tuinparken opnieuw worden ingesproken.

 

Tuinders die zelf ook iets willen doen, kunnen: 

Alle informatie is ook te vinden in de map die in het clubhuis ligt.

 

De pdf  ‘Commentaar Zonnehoek op volkstuinenbeleid Amsterdam’ staat hier.

Reacties

 1. Ik wil het bestuur hartelijk danken voor de verweer brief aan de gemeente.

  Mbt het gelijk stellen van de huurprijs van een volkstuin (als de onze) aan een permanente privétuin bij een woning: over
  hoeveel euro’s per m2 praten we precies?

 2. Huurprijs wordt berekend vanuit de goedkoopste vorm van huur van tuingrond € 6,01 M2.
  Daar 50% korting vanaf wegens slechts een half jaar per jaar gebruiksmogelijkheid € 3,00
  Daarop een korting van 25% wegens alle (!) vrijwillige arbeid die we inzetten. Blijft over te betalen € 2,25 per M2 vanaf 2023.

  (Ikzelf vindt dat deze laatste korting wel naar 50% kan, zodat er € 1,50 overblijft. En dan nog een extra korting wegens geen nachtverblijf in de zomer 25% en zo houden we nog een (1) euro over.)

  Overigens gaat de huur ieder jaar omhoog volgens de CPI index.

  De gemeente zegt zelf ook dat deze berekening van de huurprijs van € 2,25 p/m2 nog nader uitgewerkt moet worden per soort tuinpark.

  Groet, en Dank aan iedereen die meedenkt en zich in wil zetten.

  Arjen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.