Mierikwortelsaus

Toch maar eens opgegraven die mierikwortel. Gegroeid in de vette klei ziet dat  er  anders uit dan die beschaafde worteltjes bij de biologische winkel.  (€ 2,65 per ons). Het recept heb ik uit  In pot en fles, een uitgave van Elsevier. Dit leuk ouderwetse boekje komt uit de nalatenschap van Marijna.

mierikwortel
grof zout
(inmaak)azijn

Schil de wortel en rasp fijn. Maak een pekeloplossing (ca. 1 eetlepel zout op een halve liter water) en overgiet hiermee het raspsel om verkleuren tegen te gaan. Giet het zoute water er na 5 minuten af  en vul een schone pot met de mierikwortel. Breng de azijn aan de kook en giet het in de pot met mierikwortel en sluit af. Het geconcentreerde mengsel verwerk je tot saus door 1 eetlepel mierikwortel  te vermengen met 1 theelepel (basterd)suiker en 1 kopje geslagen room. Dit is wat de Engelsen noemen horse radish relish.