Interview met Leon Reyms november 2010

Door Greetje van Drooge, tuin 2

Mijn leukste Zonnehoekervaring
Wat ik altijd erg leuk heb gevonden waren de Zonnehoek-feesten aan het eind van elk seizoen, meestal in augustus. Voor het clubhuis zetten we een grote tent op. Die tent is hier trouwens nog. Er waren kraampjes met broodjes, soep, tweede handsspulletjes en er was een tombola. Een aantal van ons ging de bedrijven langs in de omgeving van Zonnehoek om geld en prijzen voor dit grote feest te krijgen. Er was dan ook een podium met optredens. Ik heb nog eens meegedaan aan een stunt waarbij ik baby speelde en in een kruiwagen zat. Wat was dat leuk! Tot zo’n tien jaar geleden zijn de feesten steeds georganiseerd.

Mijn voorkeursplant of -bloem
Daar hoef ik niet lang over na te denken, dat zijn de rozen. Op onze eigen tuin hebben we een pergola met veel rozen rondom. Prachtig mooi als die gaan bloeien. Ik heb bij een afsluitingsfeest ooit eens gezongen als een van de Jantjes met een bos rode rozen in mijn handen.

Het mooiste plekje van Zonnehoek
Dat is voor mij de spoordijk nog in de tijd, dat de stoomtrein met munitie drie keer per week langskwam. De trein kondigde zich ruim tevoren aan door drie keer te blazen. Dan deed ik de slagbomen dicht. Dat was een mooi gezicht, als die zo langsreed. We hadden bij de ingang van Zonnehoek een prachtig hoog houten hek. Om de inbraken tegen te gaan, is het hek op een gegeven ogenblik vervangen.

Dit kan veel beter
Ik ben nu 34 jaar lid van Zonnehoek. We hebben indertijd de heggen aangeschaft en betaalde daar toen per tuin 25 gulden voor. De bedoeling was dat de heggen zo smal zouden blijven, dat een ziekenwagen of de brandweer gemakkelijk over de paden konden rijden. De heggen zijn nu te breed geworden.

De meest vervelende tuinklus
Al jaren repareer ik de lekke banden van de kruiwagens. En dat moet toch wel vaak gebeuren. Het is een hele klus om de kruiwagen na het plakken van de band weer goed in elkaar te zetten. Het kost veel kracht en mijn duimen zijn er helemaal krom van geworden.

Mijn lievelingsvogel
Elk jaar komen twee roodborstjes terug op mijn tuin. Ze fluiten naar elkaar. En de merel, vaste prik, die komt natuurlijk ook.

Tuintip
Vergeet niet bij het vertrek van Zonnehoek het hek dubbel op slot te draaien. Er hangt trouwens ook een bordje om je daar aan te herinneren.

Een dagje uit met …
Alle mensen van Zonnehoek naar het Naardermeer. Dat hebben we een keer eerder gedaan. Ja, dat zou ik nog wel een keer willen. Je vaart met zo’n fluisterbootje prachtig mooi over het meer.

Mijn favoriete Zonnehoeker
Mevrouw van Vliet; zij is helaas overleden. Zij heeft er eigenlijk voor gezorgd, dat Zonnehoek hier nog is. Het plan was om dit complex te verplaatsen naar het Westerpark. Achter de begraafplaats Sint Barbara was een braak liggend terrein. Gemeenteraadsleden van Amsterdam zijn hier komen kijken en waren onder de indruk van dit tuincomplex. We konden blijven. Ik heb nog steeds veel respect voor haar.

Wil altijd nog …
Ik zou het leuk vinden om meer met de tuinders van Zonnehoek samen te doen. Zo’n tochtje naar het Naardermeer is misschien wel een idee.

Iedereen op Zonnehoek kent hem wel: klein van stuk, roze fiets en sinds 31 mei jl. 82 jaar. Leon heeft zijn tuin tegenover het toiletgebouw achter de dijk, maar heel vaak is hij te vinden in een van de schuren, het clubhuis, het openbaar groen of op een van de tuinen om een klus te klaren. 

Dit interview stond in november 2010 in het Zonnehoek clubblad.