Interview met Joop van Vliet mei 2011

Door Greetje van Drooge, tuin 2

Mijn leukste Zonnehoekervaring
‘Wat ik altijd erg leuk heb gevonden was de dansclub van Zonnehoek. Elke week, ik meen op vrijdagavond, was er dansles onder leiding van een dansleraar. We dansten met zo’n tien stelletjes op grammofoonmuziek. Dat heeft een paar jaar geduurd. Mijn vrouw en ik hadden in de jaren vijftig al dansles gehad; zo hebben we elkaar ook leren kennen. We hadden zelfs een speld voor ‘goud’, het hoogste niveau. Op Zonnehoek hebben we allerlei dansvariaties weer op kunnen halen. Erg gezellig was het. Door mijn kunstheup lukt het dansen nu helaas niet meer.’

Mijn voorkeursplant of -bloem
‘De Canna’s en de rozen zijn ‘mijn kinderen’; de Canna’s omdat ze een prachtig gekleurd blad hebben en bij de rozen zijn het natuurlijk de bloemen die ik erg mooi vind.
De Canna’s heb ik na een vakantie uit Zwitserland meegenomen. Naast het hotel was een tuincentrum; daar heb ik ze aangeschaft. Elke jaar laat ik ze thuis overwinteren en in februari haal ik ze weer tevoorschijn.’

Het mooiste plekje van Zonnehoek
‘Mag ik een beetje chauvinistisch zijn? Dat is mijn eigen tuin.’ Joop laat met trots zijn tuin zien en alles wat er groeit en bloeit. ‘Ik  ben hier heel tevreden mee. Mijn tuin is precies zoals ik het graag wil hebben met een leuk grasveldje en tussen en onder de planten zwarte grond.’

Dit kan veel beter
‘Door het natuurlijk tuinieren is er veel veranderd. Ik ben een ouderwetse tuinder en vind dat Zonnehoek er vroeger verzorgder uitzag. Er is in mijn ogen veel onkruid, de heggen zijn te breed en de bossages zijn verwilderd. Sommige stukken lijken op een toendra. Volgens mij komt dat door het beleid van de overheid, ook de Europese, die voorrang geeft aan de puur natuur. Maar het betekent ook, dat als Zonnehoek niet overgegaan was op natuurlijk tuinieren, we hier misschien niet meer hadden bestaan.’

De meest vervelende tuinklus
‘Het onkruid wieden vind ik vervelend, maar ja, het moet toch gebeuren.’

Joop scheert twee keer per jaar samen met Cor en Gerrit alle heggen van Zonnehoek. Joop zijn vrouw stopte met het secretariaatswerk voor het bestuur van Zonnehoek. ‘Op dat moment was er toevallig geen heggenscheerder meer. Ik heb me daar toen voor aangemeld.’ Joop heeft beslist geen hekel aan deze klus. ‘We hebben een  duidelijke taakverdeling: ik scheer de bovenkant, Cor de zijkanten en Gerrit verplaatst het aggregaat.’
‘Weet je dat er totaal 1300 meter aan heg is? Vroeger deden we er twee dagen over. Omdat we ook een dagje ouder worden, hebben we besloten er drie dagen voor uit te trekken.’

Mijn lievelingsvogel
‘Je kunt me beter vragen aan welke vogels ik de meeste hekel heb; dat zijn namelijk de houtduiven. Ik heb nu anti-duivenpennen gekocht. Die heb ik boven aan de tonkienstokken vastgezet. Eind juni zal blijken of het effect heeft gehad en ik bonen kan oogsten.’

Tuintip
‘Als de duivenpennen hebben geholpen, is dát mijn tuintip.’ Verder zou ik het leuk vinden als we elkaar op Zonnehoek gedag zeggen.’

Een dagje uit met …
‘Zonnehoek. We zijn een keer met een volle bus naar De Kleine Aarde geweest in Boxtel, een hele grote tuin waar natuurlijk getuinierd werd. Erg mooi.’

Mijn favoriete Zonnehoeker
‘Dat is Paula van der Pol. Ze steekt veel energie in Zonnehoek en staat voor wat ze toezegt.’

Wil altijd nog …
‘Ik heb alles wat mijn hartje begeert. Ik hoop dat Zonnehoek nog lang mag blijven bestaan en dat ik er nog lang van kan genieten.’


Joop van Vliet heeft 32 jaar een tuin op Zonnehoek. Via Ben Veldman maakten Joop en zijn gezin kennis met Zonnehoek. ‘Onze kinderen zaten namelijk op dezelfde school. Ben liet ons zijn tuin zien. We liepen een rondje over Zonnehoek en toen waren we verkocht.’
Joop is 74 jaar en woont al lang in de Spaarndammerbuurt. Na de renovatie heeft hij onlangs het benedenhuis onder zijn vorige woning gekregen. Zijn zoon woont in een etage boven. Elke dag eten ze samen. Joop kookt met de groenten uit zijn eigen tuin 38.