Houtkachels

Bericht van Bien van Heek, tuin 43

 

Laat ik voorop zeggen dat ik de Zonnehoek een prettige tuin vind en ik en mijn gezin er volop van genieten.

Er is de laatste tijd discussie over de houtkachels geweest en omdat ik een van de mensen ben die er een heeft geïnstalleerd zal ik mijn mening delen via dit blog van de Zonnehoek.

 

In de tuinkrant Herfst/Winter 2016 werd er een melding gemaakt van een nieuw fenomeen op de Zonnehoek, namelijk dat er in het vorige jaar enkele houtkachels zonder toestemming van de tuincommissie waren geplaatst.

Zelf heb ik inderdaad afgelopen jaar, mijn eerste tuinjaar op de Zonnehoek, een houtkacheltje geplaatst …een lang gekoesterde droom.

 

Ik realiseerde mij toen nog niet dat ik er toestemming voor had moeten vragen.

Er waren mij al andere kacheltjes opgevallen in de Zonnehoek, her en der een schoorsteen zien staan.

Een nieuw fenomeen is het vast niet maar waarschijnlijk werden ze stilzwijgend getolereerd, tuininspecties zijn van alle jaren en die moeten ze toch hebben zien staan.

 

Schuin achter mijn tuin informeerde een nieuwe tuinster hoe dat nou precies zat met houtkachels, zij had ook net een tuin en droomde ervan een eigen houtkacheltje te plaatsen.

We besloten Paul, van de bouwcommissie, te benaderen voor advies en kwamen er zo achter dat er geen regels bestonden voor het plaatsten van een kachel.

Hij zou het voorleggen bij de tuincommissie.

Ongeruste tuinders wilden ook graag duidelijkheid en zo ging het balletje rollen.

De Bond van Volkstuinders komen nu met nieuwe aanpassingen in het Bouwreglement en de mogelijkheid dat tuinders over een nieuw besluit betreffende houtkachels mogen stemmen.

 

Nu is het dan zover, er zal een bestuursbesluit genomen worden aanstaande zondag 2 april.

Natuurlijk hoop ik dat er een mogelijkheid blijft bestaan dat er af en toe ergens in de Zonnehoek een houtvuurtje mag branden, dat er een witte rookpluim te zien is als je in de winter door de tuinen wandelt…veel kacheltjes zullen het nooit worden daarvoor zijn de huisjes hier te klein, ik verwacht dus geen ‘hek van de dam’.

Maar af en toe naast een knapperend vuurtje een boek te lezen, te schrijven of te mijmeren, de geur van rook, ja ongezond, maar o zo rijk van verlangen en onvervulde dromen, zo nostalgisch, zo oud als de wereld.

 

Er is al van alles gezegd van brandgevaar en hoe ongezond het is, dat de schoorstenen detoneren… maar dat doen alle natuurvreemde vormen als plastic buizen en netten in de bomen ook al…

Er is een opmerking gemaakt over de relatie tussen het keurmerk ecologie en de uitstoot van CO2. Hoewel het klopt dat CO2 uitstoot leidt to klimaatverandering, is er geen relatie tussen Ecologisch tuinieren en de uitstoot van broeikasgassen. En daarover gesproken: het gebruik van fossiele brandstoffen door oliekachels is een veel groter probleem dan bij stook van hout.

 

Ook hebben verschillende tuinders buitenkachels, vuurkorven of barbecues in gebruik. Waarom zou dat wel mogen en een houtkachel, die een veel completere verbranding heeft, dan verboden worden?

 

Ik kan mij wel goed voorstellen dat er duidelijke regels moeten komen.

Vele tuinen in Amsterdam volgen deze regels.

Het Sociaal Stookplan Houtkachels van Tuinpark Ons Buiten liegen er dan ook niet om maar zijn prima uitvoerbaar( zie de negen regels in deze link ).

http://www.ons-buiten.nl/leden/standaard_formulieren/images/Houtkachel%20sociaal%20stookplan.pdf

 

Verder zijn de houtsoorten goed aangegeven evenals het rekening houden met de andere tuinders. De keren dat ik mijn kachel stook, doe ik dat altijd met goed gedroogd eiken- en beukenhout. Ik wil ook niemand overlast bezorgen en deze regel geeft dat goed aan.

 

 

Uit het reglement van Ons Buiten:

Verantwoordelijkheid

Als eigenaar van een houtkachel bent en blijft u verantwoordelijk voor uw stookgedrag en een veilige en goede stookopstelling. Hinder voor overige tuinders moet worden voorkomen, stook dus niet onnodig en houdt rekening met uw buren. Indien u herhaaldelijk overlast veroorzaakt is het bestuur bevoegd om u een (tijdelijk) stookverbod op te leggen.

 

Ik zie de besluitvorming met goede moed tegemoet.

 

Vriendelijke groet, Bien van Heek

Tuin 43

 

Bericht van de redactie: Reageren op deze brief kan komende zondag op de jaarvergadering.

 

Reacties

  1. Help
    Ik sta ingeschreven voor een tuin en droom van tuinieren. Maar ik heb astma en schrik van dit bericht! Elke houtkachel is voor mij een ernstige bedreiging. Als het om kort en “nuttig” verbranden gaat moet ik maar even weggaan.
    Maar als het alleen voor de “lol” is van van een gezellig vuurtje: wat gaat dan voor: de gezondheid of de “lol”?
    Want bedenk wel dit: die rook blijft ook niet binnen het complex. Dit is een volkstuin in een stadsbuurt: daaromheen zijn vele anderen die overlast van de rook zullen hebben en dat is niet goed voor de naam van de Zonnehoek.

Comments are closed.