Geen Bijen (nieuws)

Bijenzwerm

Nadat we vorig jaar vol hoop waren om met twee bijenvolken de winter in te gaan, is het allemaal heel anders gelopen.
De zwerm die we een nieuwe kast hadden gegeven na het volk uit de boom te hebben gevist (foto), bleek helaas niet vergezeld van een koningin. Die zat waarschijnlijk bij de zwerm 3 takken hoger… daarom was het volk niet levensvatbaar en bleef alleen het oorspronkelijke volk over.
Dat groeide goed, maar er was wel een grote toename van de varroamijt te zien. Bij het inwinteren, dachten we dat het volk de winter goed zou moeten kunnen doorkomen. Ze kregen hun eigen honing mee als voedsel (in plaats van de honing te oogsten, en ze suikerwater te geven voor de winterperiode).

 

Maar de bijen hebben de winter niet doorstaan.
Vorig jaar waren er al veel zorgen bij die enorme varroa mijten explosie. Nog nooit in al die jaren zagen we zoveel mijten op de bodemplank, soms honderden per dag en ook na de behandeling bleven ze maar vallen. Het volk moet daarom al in het najaar verzwakt zijn geweest.
Varroamijten gaan op de jonge larven zitten en beschadigen die zodat ze niet kunnen uitgroeien tot gezonde volwassen bijen.

 

Al bij de eerste mooie dagen van het jaar waren er maar enkele bijen die vlogen dus vreesden we al het ergste maar je blijft toch hopen. Toen we in april de kast open maakten, werd het al snel duidelijk: maar een handjevol bijen was er nog over en heel veel volle raten met eten. Daaruit konden we concluderen dat de winterbijen niet gezond geboren zijn en die zijn noodzakelijk om de koningin en de kast warm te houden.

 

Dus dit jaar geen bijen.

Nu willen we eerst een bijenstal bouwen zodat de kasten meer beschermd zijn tegen regen, wind en kou en dan weer opnieuw beginnen. Daarbij denken we ook aan een andere plek op Zonnehoek. Weg van de weg.

 

Marregie & Arjen

Reacties

  1. nou dat is sneu voor de bijen en voor al het werk dat zij en jullie erin hebben gestoken.

  2. Beste Marregie Adriaansens en Arjen Hogendorp,
    op open dagen heb ik (weer) over jullie gehoord. Ik sta met mijn bijen op de Mr. A. de Roosschooltuinen en zou graag in contact met jullie komen. O.a. vanwege het onderzoek van de DRO naar bijenvolken en dracht. Misschien komen jullie langs op 20 september, op het oogstfeest bij de Kinderboerderij/NEMO/Schooltuinen, vanaf 14.00 uur ben ik er met honing.
    Met vriendelijke groet van
    Annemieke Timmerman
    06 1098 1271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.