Interview met Jet Mellink mei 2010

Door Greetje van Drooge, tuin 2

Mijn leukste Zonnehoekervaring
De eerste Nieuwjaarsreceptie van Zonnehoek die Kees en ik bijwoonden. Wij dachten erg vroeg (om 15.30 uur) te zijn, maar dat bleken we goed mis te hebben. We werden door Bep van Vliet gauw binnengeloodst in een overvol clubhuis dat blauw zag van de sigarettenrook en stonk naar olie van het oliebollenbakken. Tot onze schrik vielen wij binnen midden in de nieuwjaarswens van Thomasvaer en Pietnel (Corry Reyms en Cor van den Boogaard), waarin de voorvallen van het afgelopen jaar werden doorgenomen. Onder de kerstboom stond het nu zo vertrouwde stalletje, de lichtjes brandden en in ruil voor een bonnetje (iedereen kreeg er drie) kregen we drankjes met hapjes (worst, kaas en nootjes). Kortom een knusse bende waar wij in terecht waren gekomen en waar we ons wel in moesten onderdompelen of we wilden of niet. Met als gevolg dat wij in 20 jaar zelden een nieuwjaarsreceptie hebben gemist.

Mijn voorkeursplant of -bloem
Heb ik eigenlijk niet. Maar als ik toch iets moet noemen dan schiet mij de bloesem van de wilde prunus te binnen die het voorjaar aankondigt, maar wel heel kort bloeit. Vooral als de lucht ook nog een keer blauw is steken de iele, roze bloempjes daar schitterend tegen af. Ook moet ik nu als tegenhanger de knalrode monarda noemen. Hij is lastig, verdwijnt zomaar, groeit waar hij eigenlijk niet mag groeien en heeft bij ons in de tuin een relatie met zevenblad, waar niet tussen te komen is. Kortom een schreeuwerig, lastig kreng waar je wel van moet houden.

Het mooiste plekje van Zonnehoek
Toch wel tuin 52, hoewel het echt niet de mooiste tuin van Zonnehoek is.

Dit kan veel beter
Hiervoor zou ik een hele waslijst kunnen opstellen van pietluttigheden en dat is onzin. Ik vind dat het op Zonnehoek goed toeven is en dat we dat met elkaar zo moeten houden.

De meest vervelende tuinklus
De eeuwige jacht op zevenblad. Heb je het eenmaal in de tuin dan ben je er niet zo een twee drie weer vanaf, zegt men. Wij weten dat je ook na 20 jaar daar nooit van af komt.

Misschien een troost om te weten: “zevenblad zit boordevol vitamine C, provitamine A en kalium, calcium, magnesium. In de keuken kun je zevenblad gebruiken in alle recepten waar je ook spinazie voor zou kunnen gebruiken. In soep, salade en stoofschotels maar ook in bladerdeeg doet zevenblad het goed. Rauw smaken jonge verse bladeren het beste. Gedroogd is zevenblad te gebruiken als “peterselie”, daar smaakt het ook naar. Toch raad ik aan om gewoon spinazie in de winkel te kopen en echt geen zevenblad te gaan kweken.

Mijn lievelingsvogel
De trouwe merels, die al jaren achterelkaar bij ons op het balkon een nest bouwen en hun kroost groot brengen. Om het nest te bouwen en dat kroost te voeden moeten zij elke keer over vierhoog vliegen om naar ons binnenplaatsbalkon op één hoog te komen. En ’s avonds voor het slapen gaan fluiten zij als laatste vogels hun nachtgroet. Trouwere wezens ken ik niet.

Tuintip
Besteed in het seizoen elke week een kwartier aan je tuinpad. Tip: Pak gewoon je schoffel, zet je verstand op nul en je blik op je pad en schoffelen maar. Houd dit een kwartier vol en je zult zien dat je pad en jijzelf er wel bij varen.

Een dagje uit met…
????????? en dat houden we zo.

Mijn favoriete Zonnehoeker
Leon Reyms omdat hij de 20 jaren dat ik hem ken zonder chagrijn allerlei klussen voor Zonnehoek doet. Ik vind dat het Hare Majesteit toch een keer zou moeten behagen om Leon daar een lintje voor te geven. Al zou het alleen al zijn voor het dagelijks schoonhouden van de toiletten.

Wil altijd nog …
Nog een keer opnieuw aan een tuin beginnen. Maar ik denk toch dat het beter is om het bij een droom te houden.

Laatste woord
Geen, want dat klinkt als afscheid van Zonnehoek en daar zijn Kees en ik nog lang niet aan toe.

 

Jet Mellink, tuin 52 sinds september 1989. Penningmeester 91/92. Voorzitter 1992 t/m 1999. Secretaris 2002 t/m 2010
Inmiddels is Jet verhuisd naar tuin 30.

Dit interview stond in mei 2010 in het Zonnehoek clubblad.