Zorgvuldig composteren levert betere compost op, blijkt uit de proefondervindelijke werkwijze van vorig jaar. Maar ook vragen en twijfels. Daarom nemen vier tuinders – in elke werkploeg één – het voortouw om betere compost te leren maken. Met én voor alle tuinders op Zonnehoek. Wat is het recept voor de lekkerste compost?
Voor veel tuinders (in elk geval voor enkele compostgroepsleden) is composteren niet meer dan je kruiwagen met tuinafval omkieperen op de composthoop. Klaar. Ergens weet je wel dat het beter kan, maar hoe dan? En hoeveel tijd kost dat wel niet? Nou, daar gaan we achterkomen tijdens de werkbeurten, waar we kennis, ervaring én inspanningen gaan bundelen.
Voedingsstoffen
Voor Annemiek (tuin 23), ecologisch hovenier en initiatiefnemer van het composteerproject, is het simpel: ‘Wat je van de grond haalt, bevat voedingsstoffen. Als je die niet teruggeeft, verarmt je grond.’
Composteren versnelt het natuurlijke verteerproces. Een hoop van fijngemaakte takjes en bladeren, restanten van de moestuin, gemaaid gras en uitgetrokken plantjes wordt door beestjes, bacteriën en schimmels net zo vaak opgegeten en uitgepoept tot er een rul goedje ontstaat waarin geen plantenresten meer te herkennen zijn.
Broeien
Door al die activiteit kan het flink gaan broeien in een composthoop. Annemiek mat vorig jaar met de speciale compostthermometer soms wel 50 à 60 graden Celcius. Bij zulke hoge temperaturen worden eventuele zaden in de plantenresten gedood. Die gaan dus niet meer ontkiemen als ze eenmaal uitgestrooid zijn op de tuin. Goede compost bevat niet alleen direct opneembaar krachtvoer voor planten maar maakt ook de zware kleigrond op Zonnehoek losser en beter bewerkbaar.
Anne-Marie, tuin 29
Zie ook De ecologische tuin en het tuinafval overzicht
(Je moet inloggen om de pagina’s in het menu te zien staan…)
Binnenkort op de blog: de 10 meest gehoorde vragen, twijfels en klachten over composteren.
Hoera! Mooi initiatief