Iedereen die na de Schouw denkt: ‘Ja, boterbloemen; so what?’ raad ik het hilarische boek Supergroen van Thijs Goverde aan. De boterbloem wordt daarin beschreven als ‘een rotzak van jewelste, een schoft van het zuiverste water,’ uitsluitend geschikt voor mensen die graag naar gele dingen kijken. De boterbloem is giftig voor mens en dier, voor het bodemleven en zelfs voor de bij, leerde ik uit dit boek. Ik ben een sloddervos in de tuin, maar boterbloemen? Die ruk ik onmiddellijk uit.
Manja, tuin 48
Boterbloemen vind ik prachtig en heb er goede herinneringen aan.
Toen 10 jaar geleden er 1 boterbloem in het midden van mijn gazon stond, was ik blij verrast. Het jaar daarop, was het flink uitgebreid. Het jaar daarna ging er bij mij een alarmbel rinkelen en ben ik ze gaan uitsteken. Ze zitten vast met hun vele worteltjes EN ze maken “elleboogjes” met hun stelen, die weer planten worden. Deze week zag ik er weer een, het bleken er al 5 te zijn. Boterbloemen zijn prachtig, in de bermen.
Schapen eten boterbloemen. Op de website pietgrasspriet.nl lees ik dat er in oude tijden ook een genezende werking aan toe werd geschreven, o.a. voor gewrichtsklachten. Ook zouden boterbloemen verzuurde grond in balans brengen. In ieder geval wel fijn dat de mens geen boterbloemen eet. Dat beschermt misschien wel onze planeet!!!
Barbera, vrijwillige schoffelaarster.
Vroeger assistente van Tineke Groot.